Chutney z mango
Mango, rodzynki, daktyle, a do tego imbir, czosnek - mieszanka tych smaków na długo pozostanie w pamięci czas: 20 minut + 1 godzina gotowania liczba porcji: 4 składniki: 1 mango (ok. 200 g) 1 łyżeczka soli 100 g cukru 100 ml octu winnego płaska łyżeczka tartego świeżego imbiru płaska łyżeczka zmiażdżonego czosnku szczypta chilli w proszku kilka kawałków kory cynamonu 1 łyżka rodzynek 5 suszonych daktyli bez pestek
przyrządzanie: Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, wsypać sól i zalać wodą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. W dużym rondlu o grubym dnie zagotować ocet z cukrem, cały czas mieszając. Dodać mango, a następnie imbir, czosnek, sproszkowaną chilli oraz kawałki kory cynamonu. Wrzucić też rodzynki i daktyle. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. godzinę. Następnie odstawić do ostygnięcia, po czym wyjąć cynamon. Podawać po schłodzeniu w lodówce.
żródło:www.palcelizac.pl
|