Kajolanka - 2010-04-14 18:57:37

http://i40.tinypic.com/346w50x.jpg


Chutney z mango


  Mango, rodzynki, daktyle, a do tego imbir, czosnek - mieszanka tych smaków na długo pozostanie w pamięci 
 
czas:  20 minut + 1 godzina gotowania
liczba porcji:  4
 
składniki:  1 mango (ok. 200 g)
1 łyżeczka soli
100 g cukru
100 ml octu winnego
płaska łyżeczka tartego świeżego imbiru
płaska łyżeczka zmiażdżonego czosnku
szczypta chilli w proszku
kilka kawałków kory cynamonu
1 łyżka rodzynek
5 suszonych daktyli bez pestek


przyrządzanie:  Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, wsypać sól i zalać wodą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. W dużym rondlu o grubym dnie zagotować ocet z cukrem, cały czas mieszając. Dodać mango, a następnie imbir, czosnek, sproszkowaną chilli oraz kawałki kory cynamonu. Wrzucić też rodzynki i daktyle. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. godzinę. Następnie odstawić do ostygnięcia, po czym wyjąć cynamon. Podawać po schłodzeniu w lodówce.


żródło:www.palcelizac.pl

www.pgs-dm.pun.pl www.forum4u.pun.pl www.lifeofnarutorpg.pun.pl www.bhp.pun.pl www.kosmetologia2010w1.pun.pl