Kajolanka - 2010-04-14 19:00:03

http://i40.tinypic.com/20zy83n.jpg



Tradycyjny indyjski chleb, który świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań - także zupełnie innych kuchni 
 
czas:  20 minut + 75 minut wyrastania ciasta
liczba porcji:  3
 
składniki:  1 szklanka mąki chlebowej
pół łyżeczki soli
15 g drożdży
4 łyżki stołowe mleka
1 łyżka stołowa oleju
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 łyżki topionego masła


menu  ::  Przystawki


  Naan


  Tradycyjny indyjski chleb, który świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań - także zupełnie innych kuchni 
 
czas:  20 minut + 75 minut wyrastania ciasta
liczba porcji:  3
 
składniki:  1 szklanka mąki chlebowej
pół łyżeczki soli
15 g drożdży
4 łyżki stołowe mleka
1 łyżka stołowa oleju
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 łyżki topionego masła



 
przyrządzanie:  Drożdże rozdrobnić i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać mieszankę drożdżową, jogurt, olej i wymieszać. Rękami zagnieść gładkie, miękkie ciasto (ewentualnie dodać ciepłej wody, jeśli jest za twarde). Wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy przez 10 minut, po czym umieścić w dużej misce i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Następnie podzielić na kilka części, każdą z nich wyrabiać jeszcze przez 2 minuty. Uformować łezkowate placki i piec w temperaturze 200 stopni przez kilka minut (aż "napuchną"). Następnie opiekać przez 2 -3 minuty pod rozgrzanym grillem aż się zarumienią. Na końcu posmarować roztopionym masłem i natychmiast podawać. 



uwagi:  Naan smakuje najlepiej prosto po wyjęciu z pieca, odgrzewany nie jest już tak dobry 




żródło:www.palcelizac.pl

www.bhp.pun.pl www.lifeofnarutorpg.pun.pl www.kosmetologia2010w1.pun.pl www.bikerboyzteam.pun.pl www.forum4u.pun.pl