Kajolanka - 2010-04-14 19:10:31

Zamieszczam przepis- bardzo prosty- na indyjski chleb chappati, który pasuje praktycznie do każdego dania, jest bardzo smaczny, zdrowy i tani w przygotowaniu. Jest to tradycja w indiach, pakistanie, państwach ościennych i afganistanie.



http://i40.tinypic.com/axjubo.jpg


składniki
.5kg mąki pszennej dobrej najlepiej typ 500
szczypta soli
woda lub mleko
1 łyżeczka oleju nie pełna
nie dużo drożdży
* można też zrobić tak że 400 gram mąki i 100 gram otrębów czystych, bez żadnych dodatków.


Sposób przygotowania
1.Nie dużą ilość ciepłej wody wlewamy do miski i dodajemy drożdże. Rozpuszczamy je. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Wlewamy wodę lub mleko (trudno jest mi podać dokładną ilośc ale ok 1 szklanki). Wlewamy łyżeczkę oleju i mieszamy. Wsypujemy mąkę. Można stopniowo ale można też od razu całe pół kilograma. Ugniatamy ciasto. Może się zdarzyć że wody lub mąki będzie za mało, więc można trochę dodać tak aby ciasto było elastyczne i lekkie, nie może być ciężkie!!!
2.najlepiej by było jakby się to ciasto odstawiło na minimum 30 min w jakieś miejsce przykryte ścierką albo do lodówki.
3.przed przygotowaniem wyciągamy ciasto z lodówki. Formujemy nie duże (ok 5 cm) kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na ok 2mm. Tak ja domową tortillę. Patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu. Kiedy będzie rozgrzana, kładziemy na niej rozwałkowany placek. Dogniatamy go lekko ścierką aby brzegi i środek się upiekły. Po ok 2-3 min przewracamy na drugą stronę i podlewamy kropelką oleju. Może się zdarzyć że placek zacznie pęcznieć i wyglądem przypominać poduszkę. Ale to nic nie szkodzi, tak ma być (: ściągamy gotowy placek, kładziemy na ściereczkę lub talerz i nakrywamy papierem lub ścierką. Podawać z najróżniejszymi daniami.



żródło:www.uwielbiam.pl

www.mhhk.pun.pl www.mobileinfantry.pun.pl www.2h3lo.pun.pl www.mechatronika102mcm.pun.pl www.bloodteam.pun.pl