Pierożki samosa
Ciasto: 50 dag m±ki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 2,5 dag masła ghee (sklarowanego), 4 łyżeczki jogurtu naturalnego,
Nadzienie: 2 cebule, papryka, kalafior, 2 z±bki czosnku, 50 dag mielonego mięsa, puszka zielonego groszku, kolendra, imbir, garam masala, chili, sól, woda, olej.
Przygotuj ciasto pierogowe: m±kę wymieszaj z proszkiem i sol±. Dodaj masło ghee, jogurt i wyrób ciasto. Uformuj małe kulki i rozwałkuj na posypanej m±k± stolnicy. Nadzienie: posiekane cebule, paprykę, kalafiora i czosnek zeszklij na ma¶le. Dodaj mielone mięso i zielony groszek. Dopraw do smaku kolendr±, imbirem, gram masal±, posiekan± chili i ew. sol±. Cało¶ć polej wod± i du¶ na małym ogniu. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę gotowego nadzienia. Zlep pierożki. Smaż w głębokim tłuszczu na złoto.
http://xxphir-bhi-dil-hai-hindustanixx. … 09-12-05,n
|