Figowe serca
Karmel: 2 szklanki cukru, 2 łyżki masła niesolonego, 4 łyżeczki miodu,
Nadzienie: 10 fig, garść migdałów, 15 dag orzeszków pistacjowych, spożywcza woda różana, dojrzałe mango, ew. cukrowe płatki róży,
Przygotuj karmel: na patelnię z grubym dnem wsyp cukier. Ciągle mieszając, skarmelizuj (najpierw się zbryli, a dopiero potem rozpuści). Dodaj miód i masło. Wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita, wsyp bardzo drobno posiekane: figi, orzechy i migdały. Na końcu wlej kilka łyżeczek wody różanej. Całość razsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze. Gdy wystygnie, pokrój w serca. Serwuj na plasterkach mangu, udekorowane płatkami róży.
http://xxphir-bhi-dil-hai-hindustanixx. … 09-12-05,n
|