Lody z kulfi
SKŁADNIKI
* 2 Ł mąki ryżowej * 2,3 l pełnego mleka * 4 Ł mielonych orzechów pistacjowych * 125 g cukru * 1 Ł wody różanej * 1/2 Ł mielonego kardamonu
Sposób przyrządzenia:
Mąkę ryżową wymieszać z 4 ł mleka,aby powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.Odstawić.Resztę mleka zagotować i odparowywać przez 45 minut,mieszając co kilka minut ,aż zmniejszy objętość do 2/3 objętości początkowej. Teraz dodać pastę z mąki ryżowej, zmielone orzechy pistacjowe i cukier. Gotować jeszcze 10 minut i zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną i mielony kardamon. Ochłodzić do temperatury pokojowej , po czym wlać do foremek i włożyć do zamrażalnika ,mieszać co 20-30 minut ,aby rozbić tworzące się kryształki. Kiedy masa będzie zbyt gęsta,aby można ją było mieszać ,pozostawić ją,aby zamarzła.Podawać pojedyncze porcje KULFI na talerzykach.
Czas zamrażania: 2 godziny.
źródło: http://www.bollywood.pun.pl
|