Shalini - 2010-08-28 14:08:19

Lody z kulfi


http://a.imageshack.us/img842/3362/kulfi3.jpg

SKŁADNIKI

* 2 Ł mąki ryżowej
* 2,3 l pełnego mleka
* 4 Ł mielonych orzechów pistacjowych
* 125 g cukru
* 1 Ł wody różanej
* 1/2 Ł mielonego kardamonu


Sposób przyrządzenia:

Mąkę ryżową wymieszać z 4 ł mleka,aby powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.Odstawić.Resztę mleka zagotować i odparowywać przez
45 minut,mieszając co kilka minut
,aż zmniejszy objętość do 2/3 objętości początkowej. Teraz dodać
pastę z mąki ryżowej, zmielone orzechy pistacjowe i cukier. Gotować jeszcze 10 minut i zdjąć
z ognia.
Dodać wodę różaną i mielony kardamon. Ochłodzić do temperatury pokojowej , po czym wlać do foremek  i włożyć do zamrażalnika ,mieszać co 20-30 minut ,aby rozbić tworzące się kryształki. Kiedy masa będzie zbyt gęsta,aby  można ją było mieszać ,pozostawić ją,aby zamarzła.Podawać pojedyncze porcje KULFI na talerzykach.

Czas zamrażania: 2 godziny.

źródło: http://www.bollywood.pun.pl

www.mobileinfantry.pun.pl www.tibiaot.pun.pl www.mhhk.pun.pl www.2h3lo.pun.pl www.bloodteam.pun.pl