Shalini - 2010-08-28 14:12:11

Laddu


http://a.imageshack.us/img411/351/page111d.jpg

SKŁADNIKI
    1 kostka masła
   1 szklanka grochowego puree   
   3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
   3/4 szkl. cukru pudru   
   3 łyżki wiórków kokosowych
   szczypta cynamonu


Sposób przyrządzenia
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie
rozpuść masło na małym ogniu. Wsyp do masła grochowe puree i smaż, cały czas mieszając. Po 15 minutach
groch powinien nabrać złotobrązowego koloru i zacznie wydzielać miły orzechowy zapach. Dodaj
wtedy orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Smaż jeszcze przez 3 minuty, oczywiście cały czas mieszając. Zdejmij
garnek z ognia i dodaj cukier puder. Wymieszaj dokładnie, a gdyby cukier utworzył grudki, rozetrzyj je drewnianą łyżką. Odstaw masę na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie uformuj z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego lub rozprowadź równo na małej tacy. Wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie pokrój na małe kwadraty lub romby.
To słodki przysmak dzieci
na całym Dalekim Wschodzie, przyrządzany z różnych odmian mielonego grochu. Grochowe puree, czyli zmielony na mączkę groch, możesz kupić w wielu sklepach
. Możesz też zrobić go sam, mieląc groch w młynku elektrycznym.

źródło: http://www.bollywood.pun.pl

www.farbapapaz-kolo.pun.pl www.naszinowlodz.pun.pl www.ots76.pun.pl www.42gdh.pun.pl www.am.pun.pl